4 Haziran 2016 Cumartesi

Etkili Bir Şekilde İngilizce Nasıl Öğrenilir?

Bu yıllarca sorulan ve kafamızı kurcalayan bir sorudur. İngilizce’yi en etkili nasıl öğrenmeliyiz?
Öncelikle yapılması gereken şey, bu dili neden öğrenmeliyiz. Buna karar vermeliyiz.
  • Okulda daha başarılı olmak.
  • İş yerinde kariyer yapmak, terfi etmek, ihracata açılmak, nitelikli eleman olmak.
  • Saygın bir kişilik.
  • Ufkunuzu geliştirmek, dünyaya yolculuk, bilmediğiniz yerleri gezmek, keşfetmek.
  • Toefl, veya daha başka ingilizce yeterlilik sınavına hazırlanmak. vs. vs.
Daha bir çok şey sıralayabiliriz. Önemli olan karar aşaması. Bu kararı verdikten sonra, nerede, nasıl öğrenmeliyiz gibi kısımlar gelmektedir. Bu güne kadar bu konuda birey olarak sayısız yöntemler uyguladık. İnternetten araştırmalar yaptık. Bunların başında dil kursları, eğitim materyalleri vs. inceledik. Bulduğumuz yer ve yöntemler hakkında form sitelerini inceledik. Kimisi reklam amaçlı olarak bazı kurumları önerdi. Kimisi de oranın ne kadar kötü olduğunu, yok efendim para tuzağı, eğitim sıfır diyerek karaladı. Neye göre övülüp neye göre eleştirildiğini ben şahsen anlamış değilim. Bizim insanımız böyledir. Bunlar hakkında yorum bilinçsiz bir yorum yapmanın karşı tarafı ne kadar zarara uğratacağını bilmez. Kimsenin, bir diğerinin istikbaliyle oynama hakkı yoktur. Bizim amacımız burda illaki bir şeyi yapın ve ya yapmayın demek değil. İster yapın ister yapmayın. Önemli olan araştırın ve kafanıza yatan uygulamaları yürütün. Başarıyı kovalayın ve ufkunuzu geliştirin.
Öncelikle, elinizdeki mevcut kaynaklardan kütühanenizdeki kitaplardan biraz bilgi edinin, temelden de olsa biraz bilgi birikimine sahip olun.Çalışmak sizin elinizde. Bunu zorla kimse sizin kafanıza sokamaz. İngilizce öğrenmek emek işi. Sizin bireysel çabanızla olur. Yoksa istediğiniz kadar dil kursuna gidin, cd ler alın, interaktif bilgi kaynaklarından faydalanın, birisinden nasihat dinleyin boş. Sizin içinizde olmadıktan sonra gerisi hikaye, bunu aynen kafanıza not edin. Belirli bir temelim var diyorsanız, bütçeniz müsait ya da masraflarınızı karşılayacak biri varsa yurtdışına gitmenizi tavsiye ederim. Dili konuşulduğu yerde öğrenmekte fayda var.

Önce şunları belirleyin;

  • Amaç
  • Gerekli kaynaklar
  • Nerede öğrenmeliyim
  • Öğrenme metotları
  • Plan, Program.
  • Uygulama ve Başarı.

Yurtdışına gittiğiniz zaman, orada pısırık bir şekilde durursanız bu iş olmaz. Sadece eve kapanıp kitaplara bağlanmayın. Çıkın dışarı, gezin dili kullanın. Bunun için çeşitli yöntemler bulabiliriz.

1- GİTTİĞİNİZ VE GÖRDÜĞÜNÜZ RESMİ VEYA ÖZEL DAİRELERİ NOT ALIN. ÖRNEĞİN, POSTAHANE ( POST OFFİCE ), ARAÇ KİRALAMA ( RENT A CAR ) VE DİĞER YERLER, HASTAHENE, PASTAHANE, HAVA YOLLARI, OKUL, KÜTÜPHANE, METRO, ACENTA AKLA GELEN HER ŞEY. BUNLARLA İLGİLİ CÜMLELER KURUN, ÖRNEĞİN POSTAHANEYE NASIL GİDEBİLİRİM. ( HOW CAN I GO TO POST OFFİCE ) GİBİ. YÖN BİLGİLERİNİ ÖĞRENİR. YOL TARİFİ GİDECEĞİNİZ YERİ BULMA.
2- BİR YERE GİRİN BİR ŞEYLER YİYİP İÇİN. YEMEK NASIL SİPARİŞ EDİLİR. MENÜ ÇEŞİTLERİ. MÜMKÜNSE MENÜDEKİ YEMEK ADLARINI İNGİLİZCE OLARAK ÖĞRENİN, NOT ALIN. GARSONDAN HESAP İSTEYİN, FİYATINI ÖĞRENİN. BU ALIŞVERİŞ İÇİNDE GEÇERLİ. BİR ŞEYLER SATIN ALIN FİYATINI SORUN. ( HOW MUCH MONEY? ) GİBİ.
3- OKULDA ARKADAŞLARINIZLA SOHBET EDİN. ONLARIN NERELİ OLDUĞUNU SORUN, KÜLTÜRLERİ HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLUN. SİZDE ONA ANLATIN. TÜRKLERLE PEK BİR ARAYA GELMEYİN. İNSAN VATANDAŞINI BULDUN MU BAŞKA KİMSEYİ GÖZÜ GÖRMÜYOR. YAV BOŞ VER ALİ GEL BİZ KENDİ HALİMİZLE TAKILALIM. DERSENİZ BÜTÜN EMEKLERİNİZ BOŞA ÇIKAR VE SUS PUS TÜRKİYE ‘YE DÖNERSİNİZ.
4- BULUNDUĞUNUZ HER YERDE İNGİLİZCE DÜŞÜNMEYE GAYRET GÖSTERİN. AKLINIZA BİR ŞEY BİLE GELSE İNGİLİZCE DÜŞÜNÜN. BU GÜN NE YAPMALIM GİBİ?
5- DERSİ ÇOK İYİ DİNLEYİN EN İYİ SİZ DİNLEYİN. BİLMEDİĞİNİZİ HOCANIZA SORUN SİZİ YEMEZ. SİZİN BU DİLİ ÖĞRENMEK DURUMUNDA OLDUĞUNUZU ZATEN BİLİYOR. HATALARINIZI DÜZELTMENİZE VE CÜMLEYİ DOĞRU KURMANIZA YARDIMCI OLUR.
6- ARKADAŞ ÇEVRENİZİ GELİŞTİRİN VE HER AN PRATİK YAPMAK İÇİN FIRSAT KOLLAYIN. HEMEN KALICAĞINIZ YURT VE EVE KAÇMAYIN. YATMADAN ÖNCE, ÖĞRENDİKLERİNİZİ TEKRAR EDİN. HER GÜN YENİ KELİMLER ÖĞRENİN VE CÜMLE İÇİNDE KULLANIN.
UNUTMAYIN YETERİNCE TÜRKÇE BİLİYORSUNUZ SİZE KİMSE TÜRKÇENİZİ GELİŞTİRDİNİZ Mİ  DİYE SORMAYACAK!
7- İNGİLİZCE HİKAYE KİTAPLARI OKUYUN. BİLMEDİĞİNİZ KELİMELERİN ALTINI ÇİZİN, SÖZLÜKTEN BAKIN VE EZBERLEYİN. AYNI CÜMLEYİ TEKRAR TEKRAR OKUYUN. TERCÜME EDİN. BUNLAR TÜRKİYE İÇİNDE GEÇERLİ İLLA YURT DIŞINDA OLMANIZ GEREKMEZ.
8- BOL BOL KİTAP OKUYUN.
9- KAFANIZI HAYALLERLE MEŞGUL ETMEYİN. ODAKLANIN. ALİCE HARİKALAR DÜNYASINDA GİBİ SIRADIŞI OLAYLAR OLMAZ, YADA MATRİX DEKİ GİBİ BEYNİNİZE BİLGİSAYARDAN BİLGİ YÜKLENMEZ. BUNLAR SİZİN SIKI ÇALIŞIP, DÜŞÜNMENİZE BAĞLI. BEYNİNİZİ KENDİ KENDİNE PROGRAMLAMANIZA BAĞLI.
Buraya kadar olan kısımları özümsediniz umarım. Bu yazıyı okuyan çok değerli arkadaşım; btün bu söylenenlerden sonra şunu bilki bu iş çalışmakla olur. Çalışmak.Çalışmak.Çalışmak. başka yolu yok. Kimsenin söylediklerine aldırış etme. Herkes herşeyi karalama peşinde, işlerine gelmeyince başkalarını kötülerler. ben sana şu kurum iyi bu kurum kötü de demem. Karar verecek olan sensin. Araştır ölç, biç. Boş laflara kulak asma ama tecrübelere de kulak tıkama, çünkü paran ve zamanın değerli. Boşa zaman harcama. Zaten internette bile bazı yorum yapanları gör, hala işin dalgasındalar. Adam gibi bilgi rica edenlere adam gibi cevap veren yok. Boş gezenin boş kalfaları. Ben de İngiltere ye gitmeye karar vermiştim. İşte arkadaş çevresi insanı ne kadar kötü etkiliyor. Yorumu dinle;
– Bizim bir arkadaş var dı o da gitti, hiç bir şey öğrenemeden geldi. Yine konuşamıyor. Öğrenilmiyor oradada diyor bay çok bilmiş. Senin arkadaşın öğrenemediyse o onun sorunu. Bir kaç ay kalıpta öğrenemeyenin aklına şaşarım. Ben sana işte bu yüzden, bu konuları vurgulamak istiyorum. Herşey senin elinde. Fedakarlık et, bazı şeylerinden taviz ver. İstikbalin daha önemli. Zaaflarını geri planda tut. sakın umutsuzluğa kapılma. Sadece yöntemini doğru seç ve hiç vakit kaybetmeden başla. Bir şeyin ucundan tut. Yurtdışına çıkamıyorsan burada öğren çalış. Bunların yöntemlerini de yazayım sana.

Bu yöntemleri evde de işte de uygulayabilirsin.

1) KULLANDIĞIN MALZEMELERİN İNGİLİZCE İSİMLERİNİ YAZ VE ÜZERLERİNE YAPIŞTIR. BUNLARLA İLGİLİ ÖRNEK CÜMLELER KUR.
2) HERGÜN KENDİNE KELİME EZBERLEME HEDEFİ KOY, YALNIZ AŞIRIYA GİTME ÖĞRENEMEZSİN. ÖRNEĞİN, GÜNDE 10 KELİME.
3) İYİ BİR GRAMER KİTABIN OLSUN. ZAMANLARI BÜTÜN KİŞİ ZAMİRLERİNE GÖRE TABLO ŞEKLİNDE YAZ, ÖĞREN.
4) KISA OKUMA PARÇALARI OKU.
5) ELİNDEKİ KAYNAKLARI DEĞERLENDİR. EĞER ELİNDE İNGİLİZCE SETİ VARSA. TELAFUZ ÇALIŞMAYA GAYRET GÖSTER. DOĞRU SÖYLENİŞLERE DİKKAT ET.
6) HANGİ KELİMELER HANGİ CÜMLELERDE KULLANILIYOR ÖĞREN.7) POSTİT KULLANMAYA ÖZEN GÖSTER. BU TÜR MATERYALLER ÇALIŞMA TEKNİĞİNİ GELİŞTİRİR.
Bunların dışında sende kendine göre teknikler geliştirebilirsin, ama elinden geliyorsa mutlaka yurtdışına çık. Unutma olumsuzluk yok. Bu tür yorumlara kulak tıka. Onlar başaramadıysa sen başarırısın. Yeter ki kendine güven. Şu an aklıma gelenler bunlar. Yeni şeyler keşfettikçe bloğuma ekleyeceğim.
Umarım bu bilgilerle herkese ışık tutmuşumdur.